Σοκολάτα – Η σωστή συντήρηση της

Η σοκολάτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα σε όλο τον κόσμο.

Γλυκιά, κρεμώδης και συχνά γίνεται ένας εύκολος τρόπος για να συνεχίσει κανείς τη μέρα του με μία μικρή δόση ενέργειας.
Στην δική μας περίπτωση; Είναι κάτι ακόμα παραπάνω!
Ένα άκρως προσωπικό δώρο που δείχνει στους αγαπημένους μας πως αφιερώσαμε χρόνο και κόπο ώστε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας ως προς εκείνους.

Επειδή η σοκολάτα είναι ένα τρόφιμο που έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, (1 χρόνο από την ημερομηνία παραγωγής της) είναι σημαντικό να μάθετε πώς να τη διατηρείτε σωστά, ώστε να διαφυλάξετε την ποιότητα και τη φρεσκάδα της.
Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε σύντομα τις βασικές οδηγίες για τη συντήρηση της σοκολάτας, προκειμένου να διατηρήσετε την ποιότητα της και να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας γλύκισμα για περισσότερο καιρό.

1. Επιλέξτε τη σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης:
Η σωστή θερμοκρασία αποθήκευσης είναι καίρια για τη σωστή συντήρηση της υφής της σοκολάτας. Η σοκολάτα πρέπει να αποθηκεύεται σε ένα στεγνό και δροσερό μέρος, με θερμοκρασία ανάμεσα στους 12 και τους 18 βαθμούς Κελσίου. (Λόγω υψηλής μηχανικής αντοχής μπορεί να αντέξει και έως τους 25 βαθμούς για κάποιο μικρό διάστημα αλλά εάν πρόκειται να την κρατήσετε πολύ καιρό προτιμήστε έως τους 18). Ποτέ δεν πρέπει να τοποθετηθεί στο ψυγείο.
Μια υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει την αλλοίωση της κρυσταλλικής δομής της σοκολάτας και μια χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να κάνει τη σοκολάτα να ασπρίσει και να αλλοιώσει τη γεύση της.
Γενικά είναι καλό η θερμοκρασία να είναι όσο το δυνατόν σταθερή.

2. Αποφύγετε την υγρασία
Η σοκολάτα δεν πρέπει να αποθηκεύεται σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία, καθώς μπορεί να απορροφήσει την υγρασία και να χάσει την υφή της και να αλλοιωθεί η γεύση της. Επίσης, η υγρασία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη μούχλας στην επιφάνεια της σοκολάτας. Οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας είναι μεταξύ 55-65%.

3. Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον αέρα:
Η σοκολάτα μπορεί να απορροφήσει εύκολα τη γεύση και τη μυρωδιά του αέρα. Ανοίξτε τη σοκολάτα μόνο όταν πρόκειται να την καταναλώσετε, και κλείστε τη συσκευασία καλά μετά τη χρήση.

4. Φυλάξτε τη σοκολάτα μακριά από δυνατά αρώματα:
Η σοκολάτα μπορεί να απορροφήσει εύκολα ισχυρά αρώματα από άλλα τρόφιμα, καθώς είναι ευαίσθητη στον αέρα. (Έχει κρυσταλλική-κυψελωτή δομή και απορροφά σαν σφουγγάρι). Διατηρήστε τη σοκολάτα σε ένα κλειστό δοχείο, μακριά από άλλα τρόφιμα, ιδίως αυτά με έντονα αρώματα. Η δική μας είναι σφραγισμένη και τοποθετημένη στο κουτάκι της, οπότε ένα ντουλαπάκι είναι ιδανικό για αποθήκευση. Εναλλακτικά το σύνθετο του σαλονιού σας αρκεί, ώστε να την διακοσμήσετε για κάποιο χρονικό διάστημα προτού την καταναλώσετε.

5. Χρησιμοποιήστε τη σοκολάτα εντός της προθεσμίας της:
Η σοκολάτα συνήθως έχει διάρκεια ζωής 1 χρόνου , και αν δεν χρησιμοποιηθεί εντός της προθεσμίας της, μπορεί να χάσει τη γεύση και την ποιότητά της. Πριν καταναλώσετε σοκολάτα, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης στη συσκευασία και γενικά αγοράστε την σοκολάτα που έχει την πιο πρόσφατη ημερομηνία λήξης.

Για οποιαδήποτε απορία που έχετε πάνω στην διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση κάποιου προϊόντος μας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε και να λύσουμε όλες τις απορίες σας.

Απολαύστε ελεύθερα!

Leave a comment